Borulu Eşanjör Bakımı

Borulu eşanjörler uzun ömürlü ve sorunsuz cihazlar olsalar da dış etkenlerden kaynaklanan bazı deformasyonlara ve kirliliğe maruz kalır. Bakımları düzenli yapıldığı taktirde uzun yıllar optimum performansla çalışır.

Borulu ısı eşanjörleri, tüm proseslerde kullanılan ısı değiştirici sınıfıdır. Kendi grubu içinde çok çeşitli tipleri vardır. Bu farklı tiplerin her biri kullanım alanına uygun şekilde bakım gerektirir. Bakım periyotları borulu eşanjörün kullanıldığı prosese göre değişiklik gösterir. Temizlikte doğru kimyasalların ve yöntemlerin kullanılması çok önemlidir. Yanlış yöntemlerle ve yanlış kimyasallarla yapılan temizlik borulara zarar verebilir ve eşanjörde bakım yerine tamirat yapılmasına ve hatta eşanjörün yenilenmesine sebep olabilir. Bu sebeple, temizlik ve bakımın işinde uzman ekipler tarafından yapılması tavsiye edilir.

MIT'nin uzman kadrosu her tip borulu eşanjör için temizlik, bakım ve tamirat hizmeti sağlar. Mümkün olan en kısa zamanda bakım ve temizlik işlemleri tamamlanır ve işletmenize ilk günkü performansında teslim edilir. Temizliğin yanı sıra, zaman içinde korozyona uğrayıp deforme olan iç borular, borulu eşanjörün yapısına bağlı olarak tek tek veya demet olarak değiştirilebilir. Bu işlem sırasında farklı boru malzemeleri arasından seçim yapılabilmektedir.


Borulu Isı Eşanjörlerinin Bakım Onarımları

  • Eşanjör tesisatı üzerinde bulunan armatürlerin, sağlam olup olmadığı sık sık kontrol edilmelidir.
  • Eşanjörün, ayda bir kez boşaltma vanası açılarak, tabanda birikmiş olan tortuların temizliği sağlanmalıdır.
  • Eşanjöre, minimum yılda bir kez bakım yapılmalıdır.
  • Suyun niteliğinin uygun olmadığı durumlarda (Sertlik derecesi; sert su ve çok sert su vb.) ve yüksek sıcaklıklarda bakımın daha kısa aralıklarla yapılması daha uygundur
  • Bakım sırasında, boşaltma vanası sökülerek cihazın içindeki su boşaltılır. Boşaltma sırasında cihaz drenajı bir giderle irtibatlandırılmalı, kazan dairesine su dolması engellenmelidir.
  • Cihazın içinde bir tortu olup olmadığı kontrol edilir. Tortu varsa cihazın temizleme flanşı açılır ve uygun temizleme yöntemiyle planlama yapılarak gerekli işlem yapılır.
  • Bakım sırasında aşağıdaki işlemler uygulanır:
                     -Sıcak su devresi çalıştırılır. Devre ve sıcak su üretimi kontrol edilir.
                     -Cihazdan veya bağlantılardan bir su kacağı olup olmadığı kontrol edilir.
                     -Emniyet ventili kontrol edilir.
                     -Cihaz sıcaklık göstergesinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilir, çalışmıyorsa değiştirilir.
                     -Bakım ve onarımlar için MIT yetkili servisleri ve orijinal yedek parça kullanılması tavsiye edilmektedir. Yetkisiz kişilerin yapacakları uygulamalardan                                  şirketimiz sorumlu değildir.